Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg
weergave
Fabrikanten
20 Artikelen

Indien u regelmatig koude dranken en verse artikelen in de auto mee wilt nemen als u op reis gaat, moet u een koelkast voor in de auto aanschaffen. Dit is ideaal als u lange tochten maakt en of met de auto op vakantie gaat.

Typen koelkasten voor in de auto

De apparaten zijn er met diverse inhoud. In de catalogus ziet u koelkasten met een inhoud van 8, 19 of 60 liter. Het kan zijn dat de deur zich aan de bovenkant bevindt, maar aan de zijkant is ook mogelijk. Naast de meest gangbare modellen zijn er tevens compacte koelkasten. Door hun formaat worden het blikje of de fles in een speciale bekerhouder gezet.

Ingedeeld op de werking van de koelkasten voor de auto:

  • Compressie. Deze versie kan snel koelen. Over het algemeen is de temperatuur in te stellen. Het negatieve punt is de redelijk dure prijs.
  • Thermo elektrisch. In deze sectie zitten apparaten die zowel kunnen verwarmen als koelen. Over het algemeen zijn ze redelijk klein, maar maken niet veel herrie en kosten niet veel.
  • Gas. Ideaal bij het kamperen en als u lange stukken rijdt. Men kan ze op de sigarettenaansteker aansluiten, maar ze werken ook op gas uit een gasfles, op die manier hebben ze geen elektriciteit nodig om te kunnen koelen.

Tevens bieden producenten draagbare apparaten en versies die ingebouwd kunnen worden. Over het algemeen zitten ze in de armleuning of in een ruimte tussen de stoelen.

De werking

Bij thermo elektrische modellen gaat de gelijkstroom door halfgeleidende wafers om voor koeling te zorgen. Een gedeelte van de wafer zit in een ruimte, de rest aan de buitenzijde. De warmte van het apparaat wordt afgevoerd naar buiten, op die manier zullen de onderdelen aan de binnenzijde koeler worden en aan de buitenkant warmer wordt.

Andere typen werken met een koelvloeistof. Het is mogelijk dat het ammoniak of freon is. Een oplossing van ammoniak in een koelkast voor in de auto op gas, beter bekend als een absorptiekoeler, zorgt voor verwarming als het door de pijpen richting de verdamper gaat. Daar vindt een scheiding van de ammoniak plaats, en de wafers en het gedeelte waar de spullen staan wordt kouder.

Bij apparaten die voorzien zijn van een compressor gaat freon in een verdamper nadat het door de opening stroomt. Door middel van drukverlies, wat vrij vlot gaat, treed er verdamping op. Het koelmiddel zorgt voor opname van de warmte van de onderdelen van de verdamper, en op die manier zal de koelkast koud worden. De dampen worden door de compressor aangezogen, daar worden ze gecomprimeerd en daarna gaan ze naar de condensator. Dan zet de koelvloeistof de warmte om en gaat terug naar een vloeibare vorm.

Adviezen voor het gebruik van koelkasten in de auto

  1. Lees de voorschriften van de producent over het gebruik van het apparaat en het onderhoud.
  2. Bij het schoonmaken moet men geen ruwe sponsen, middeltjes die schuren en oplosmiddelen gebruiken. Over het algemeen in het voldoende om een vochtig doekje met wat zeep te nemen.
  3. Mocht uw keuze zijn gevallen op een apparaat met thermo-elektrische koeling, doe dan wat koelelementen in het apparaat. Op die manier wordt de gewenste temperatuur veel sneller bereikt.
  4. Let erop dat de spullen die in de koelkast staan niet ervoor zorgen dat de deur niet meer goed dicht kan. Zet het apparaat niet direct in de zon.

AutoDoc: slim winkelen in online webshop

Als u op zoek bent naar een duurzame koelkast voor in de auto, kijk dan eens in onze webshop. Wij doen louter zaken met gerenommeerde producenten. Doe nu uw aankoop online, de bestelling worden snel verzonden en bezorgd. Daarnaast heeft AutoDoc vaak aanbiedingen. Op die manier kunt u geld besparen. Grijp uw kans!

loader Even geduld, a.u.b....