Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg

Spijkerbanden

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken

Spijkerbanden: bijzonderheden en soorten

Bij het rijden over glad wegdek, bestaat er een verhoogde kans op slippen. Automobilisten kunnen de beheersing over het stuur verliezen. Spijkerbanden kunnen een bijdrage leveren aan een betere omgang met dergelijke situaties. In dit artikel leggen we uit wat dit voor banden zijn en wat hun plus- en minpunten zijn.

Om welke reden men in sommige landen niet op spijkerbanden mag rijden

In de jaren 60 kwamen de eerste spijkerbanden op de markt. Ze kwamen uit het laboratorium van Michelin dat daarvoor al gepronkt had met het inkepen van het loopvlak. Door deze banden kunnen auto's veilig en stabiel over glad wegdek rijden. Bepaalde Europese landen gingen evenwel in 1975 al over op een verbod op dit soort autobanden. Dat deden ze omdat de spijkers schade toebrachten aan het wegdek. Hierdoor was het risico op aquaplaning hoger, wat met het oog op de tamelijk milde winters in Europa een nogal serieus probleem vormde.

In landen zoals Montenegro, Kroatië, Servië, Slowakije, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Bulgarije, Nederland, Duitsland (met uitzondering van enkele gemeenten nabij de Oostenrijk grens), Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Polen en Portugal zijn spijkerbanden bij wet verboden.

In Oostenrijk, Albanië, België, Noorwegen, Estland, Finland, Denemarken, Letland, Litouwen, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland, Ierland, Spanje, Italië, Zweden en Zwitserland is het in de winter toegestaan om spijkerbanden te gebruiken. Er gelden nochtans in de meeste landen specifieke regels voor spijkerbanden. In Scandinavische landen is het bijvoorbeeld zo dat er per meter aan omtrek 50 spijkers toegestaan zijn. In Oostenrijk mogen spijkerbanden uitsluitend van 1 oktober tot 31 mei op voertuigen onder de 3,5 ton gebruikt worden, met een maximumsnelheid tot 100 km/u op de snelweg en 80 km/u op andere wegen. In België zijn spijkers alleen van 1 november tot 31 maart toegestaan, en met striktere snelheidsbeperkingen: tot 90 km/u op de snelweg en 60 km/u op andere wegen.


Types spijkerbanden

  • Met vaste spijkers. De spijkers worden al in de fabriek geplaatst. Zulke banden zijn duurzaam, betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Hiervan ligt de prijs nogal hoog. Daarenboven mag men deze niet zonder de spijkers toepassen.
  • Met losse spijkers. Deze banden komen zonder spijkers, maar bieden montageplekken om ze te plaatsen. Deze artikelen zijn voordeliger geprijsd. Hun effectiviteit ligt evenwel lager dan bij banden van het eerste type. De spijkers kan men het beste bij een bandencentrale laten plaatsen. Desgewenst kan men de spijkers eraf nemen.

Plus- en minpunten van spijkerbanden voor auto's

Spijkerbanden komen voornamelijk van pas bij ijzel en pakken sneeuw. Dankzij deze autobanden slippen wielen niet door, trekt men stabieler op en wordt de remweg korter.

Spijkerbanden delven nochtans het onderspit ten opzichte van reguliere banden op verhard wegdek, vooral bij nat weer. Hun prijs is daarenboven vrij hoog en ze verslijten sneller. Ook maken ze veel geluid bij het rijden over asfalt en bieden ze minder comfort dan exemplaren zonder spijkers.

Populaire modellen van spijkerbanden

  • Michelin X-Ice North 4. Deze banden hebben 250 speciaal gevormde spijkers van staal die in een bepaalde patroon geplaatst zijn waardoor een geweldige grip op glad wegdek mogelijk gemaakt wordt. Dankzij het richtingsgebonden loopvlakpatroon leveren de banden uitstekende prestaties op zowel droog als nat asfalt.
  • Nokian Hakkapeliitta LT3. Dit zijn exemplaren voor lichte bedrijfsvoertuigen. Deze hebben roestvrijstalen spijkers en kennen een hoge mate van bestendigheid tegen roestvorming. Dankzij het loopvlakpatroon met brede groeven kunnen water en sneeuw direct afgevoerd van het oppervlak, waardoor de banden betere grip hebben.
  • Cooper Weather-Master WSC. Dit zijn banden die voor terreinwagens bedoeld zijn. Ze kennen een stille werking en efficiëntie op gladde en droge oppervlakken. Dit zijn banden met een lange levensduur en duurzaamheid.

Bestsellers

Ga naar eersteklas bandenmerk keuze