Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg
weergave
Selecteer categorie
Fabrikanten
11 Artikelen

Een pneumatische boormachine heeft men gemaakt om de gaten te maken in plastic en metaal. Ze worden geleverd met diverse bitjes. Afgezien van de belangrijkste functie, kan men ze tevens inzetten om te zandstralen, snijden, slijpen en polijsten. Het is tevens bruikbaar voor de montage en demontage van bevestigingen, en men kan er verf en lijm mee mengen.

Het functioneren

De belangrijkste elementen bij een pneumatische boormachine zijn de motor die voor het draaien zorgt, de starter en het planetaire tandwiel. Als men de boormachine start als de trekker wordt ingedrukt, gaat er perslucht richting de waaier, en deze gaat draaien. Het koppel wordt van het planetaire tandwiel overgezet naar de spindel, deze zit direct aan de houder vast.

Wat voor typen pneumatische boormachines zijn er?

Ingedeeld op design:

  • Recht. De assen van de houder die draaien en de motor liggen in een lijn bij deze apparaten. De behuizing van dit soort apparaten kunnen als een pistool zijn of cilindrisch. Als het de vorm van een pistool heeft, is het apparaat veel gemakkelijker te gebruiken, maar bij en cilindrische vorm kun je eenvoudiger horizontaal en verticaal boren.
  • Onder een hoek. Hierbij zit de as van de houder onder een rechte hoek met betrekking tot de motor. Dit soort gereedschap kan men beter gebruiken op plekken die niet goed toegankelijk zijn, bijvoorbeeld onder de motorkap van een auto.

Ingedeeld volgens het doel:

  • Voor zeer hard staal. Deze draait ongeveer 100 tot 800 toeren per minuut.
  • Voor plastic. Deze draait ongeveer 800 tot 2600 toeren per minuut.
  • Voor koper, aluminium en andere zachte soorten. Deze draait met meer dan 2600 toeren per minuut.

Ingedeeld op de methode van hoe de spindel aan de houder vast zit:

  • Door middel van een morseconus. Deze is te herkennen doordat het rap en gemakkelijk te monteren is. Wilt u de houder uit elkaar nemen, dan moet u een hamer gebruiken.
  • Door middel van schroefdraad. Dit soort komt op dit moment het meeste voor. AL u deze gebruikt, spannen ze zichzelf aan, en hierdoor zitten ze goed vast.

Boortjes kunnen anders zijn doordat de boorbit op een andere manier aan de houder zit bevestigd. Dit kan op de volgende manieren:

  • Zonder sleutel. Hiermee kunt u vlot en eenvoudig de bitjes verwisselen.
  • Met sleutel. Vooral als de belasting flink is, is dit betrouwbaarder. Bij montage en demontage moet u een sleutel van de boorkop hebben.

Adviezen voor de ingebruikname van een pneumatische boormachine

Voordat u begint moet u goed kijken of het bitjes bij de boorkop passen. Verzeker u ervan dat het solide vastzit. Kijk of het apparaat beschadigingen vertoont. Als u een beschadiging aantreft bij de behuizing op bij het aandrijfgedeelte, moet u het apparaat niet gebruiken. Dit kan gevaar opleveren.

Bewaar de handleiding en gooi deze niet weg, zorg dat deze op een plek ligt waar u hem makkelijk kunt pakken. Als u het apparaat gebruikt, moet u dat doen volgens de voorschriften van de handleiding.

Houd u aan de veiligheidsvoorschriften. Draag altijd speciale werkhandschoenen, een bril voor de veiligheid en bescherming tegen het geluid. Als de pneumatische boormachine gebruikt wordt, moet deze altijd in de gaten gehouden worden. Raak de houder of roterende boorkop nooit aan. Zorg ervoor dat er geen knikken in de slangen komen, of dat de slangen te strak gespannen zijn.

Bij alle handelingen waarbij het verwisselen van bitjes of het veranderen van de draairichting vereist is, is het nodig om het toestel los te koppelen van de pneumatische aandrijving.

Als u klaar bent met het werk, smeer dan de bewegende onderdelen in. Berg het apparaat op een plek op waar goede ventilatie is en zorg ervoor dat de temperatuur hoger is dan 5 graden en dat de vochtigheid onder de 70 procent is.

AutoDoc: slim online aankopen doen

Via onze online webshop ziet u een enorm assortiment aan apparaten voor de reparatie en het onderhoud van auto’s. Drilboren, Bikhamers, schroef boormachines, slijpmachines, boren en aanvullende accessoires – de webshop van AutoDoc heeft alles wat u maar wenst. De prijzen zijn zeer scherp en de klantendienst is uitstekend. Koop nu direct een pneumatische boormachine via de webshop en zie dat deze snel bezorgd wordt.

loader Even geduld, a.u.b....