Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg

5w30 of 5w40: wat is de beste motorolie voor tijdens de wintermaanden

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

Hoe lang de motor mee gaat is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed het systeem van de smering werkt. Dit is de reden om welke het van groot belang is om te weten welke olieviscositeit optimaal is om de motor van uw voertuig tijdens de wintermaanden te kunnen garanderen. We vertellen u graag over de eigenschappen van twee van de meest verkochte soorten motorolie, namelijk 5w30 en 5w40, zodat u kan weten welke soort olie het best werkt in de winter.

De betekenis van de markeringen

Het is van groot belang dat de olie visceus genoeg blijft in de winter, zelfs wanneer er sprake is van zeer strenge vorst. Het cijfer voor de “w” refereert aan de temperatuur bij welke de pomp van olie perfect functioneert en bij welke de krukas met een koppel kan worden gedraaid dat hoog genoeg is om de motor te starten. De “W” refereert aan het feit dat de olie bedoeld is voor gebruik in de wintermaanden. De cijfers achter de “W” duiden op de waarden van de temperatuur die worden bepaald door de onderste en bovenste benchmark waarden van de kinematische viscositeit bij honderd graden Celsius, en op dynamische viscositeit bij 150 graden Celsius en de snelheid van de verplaatsing van 106 s-1.

Om tot een universeel product met een groot bereik qua temperatuur te komen, voegen fabrikanten verschillende componenten toe aan de olie. Het doel hiervan is om de invloed van temperatuur op de viscositeit te verminderen, terwijl ze de olie ook op andere manieren beïnvloeden.

5w30 en 5w30 motorolie: de eigenschappen

De lage waarden qua temperatuur zijn voor beide soorten olie gelijkwaardig. Beide oliën blijven optimaal visceus bij een temperatuur van -30 graden Celsius en volledig vloeibaar bij een temperatuur van -35 graden Celsius. De hoge waarden qua temperatuur verschillen echter. Qua kinematische viscositeit van 5w30 bestaat er een variatie van tussen de 9,3 en de 12,5 millimeter2/s, terwijl de waarde van dynamische viscositeit op 2,9 mPas ligt. Deze waarden liggen voor 5w40 op 12,5-16,3 millimeter2/s en 3,5 mPas.

Iedere soort olie heeft voordelen en nadelen. De voordelen van 5w40 zijn onder andere de uitstekende afdichting van openingen, de vorming van een sterkere en dikkere laag olie, en de capaciteit om goed om te gaan met zware belasting waardoor het zeer geschikt is voor gebruik bij krachtige sportwagens. De hoge benodigde startstroom kan echter de dynamiek van de motor beïnvloeden. Ook is het zo dat hoe ruimer het bereik van de temperatuur is, hoe minder lang de olie mee gaat.

Een 5w30 smeermiddel bezit een hogere pompsnelheid via het systeem van de smering. Hierdoor worden de onderdelen van de motor beter schoon, wordt de koeling bevordert, en gaat het verbruik van de brandstof naar beneden. Als de gaten in de wrijvingsdelen echter groter worden, kan dit type olie leiden tot lekkages.

Drie handige suggesties voor het maken van de beste keuze

  1. Een olie met de 5w40 viscositeit is geschikt voor wagens die veel in stedelijke omgevingen rijden, die vaak in de file staan, die vaak hard rijden, of die al wat ouder zijn. Voor een rustige manier van rijden, een efficiënter gebruik van de brandstof, en een hogere milieuvriendelijkheid is een olie met een 5w30 viscositeit geschikter.
  2. De viscositeit van het product is belangrijk bij het kiezen van een olie voor uw wagen, maar ook andere factoren zijn van belang:
    • De samenstelling van de olie. Sommige motoren kunnen enkel omgaan met synthetische olie, terwijl andere motoren enkel op minerale olie kunnen werken.
    • De ACEA- en API-certificatie. Naast de SAE graad van viscositeit bestaan er ook verschillen op het gebied van de asinhoud en de hoeveelheid toegevoegde componenten. Deze verschillen worden meegenomen in de systemen voor de classificatie van deze producten.
  3. U dient enkel te variéren tussen een 5w30 olie en een 5w40 olie wanneer dit expliciet wordt toegelaten door de autofabrikant. Als het niet toegelaten is, kan dit leiden tot voortijdige slijtage van de motor.

Wat is het belang van het gebruiken van de olie die door de autofabrikant wordt aangeraden?

Als factor is de viscositeit van de olie vrij relatief. Bij een draaiende motor verandert de temperatuur continu. Als gevolg daarvan zullen ook de viscositeit en de dikte van het middel constant veranderen. De fabrikant van de motor ontwikkelt de motor op basis van de nauwkeurig berekende dynamiek van de eigenschappen van de aangeraden motorolie, zodat de olie precies aansluit op de operationele eigenschappen van de motor in kwestie.

De dikte van de laag olie, bijvoorbeeld, is groter wanneer de motor gestart wordt dan wanneer deze opgewarmd is. Dat zorgt voor een grotere frictie tussen de delen die met elkaar in contact staan. Zo warmt de motor sneller op. De olie wordt minder visceus als de temperatuur hoger wordt, waardoor zowel de kracht van de frictie als de belasting van de motor lager worden.

Als de gekozen olie visceuzer is dan de door de fabrikant aangeraden waarden kan er sprake zijn van overmatige belasting wanneer de motor gestart wordt. Zeker wanneer het toerental snel stijgt en de afschuifsnelheid hoger wordt kan dit gevaarlijk zijn, want oververhitting kan het resultaat zijn van een viscositeit die niet overeenkomt met de temperatuur op dat moment. Hoe lang de motor mee gaat is sterk afhankelijk van hoe vaak de motor zwaar belast wordt. Een voortdurende oververhitting kan ook leiden tot snellere oxidatie van het smeermiddel.

Een lagere viscositeit brengt gevaren met zich mee. Als de laag olie niet dik genoeg is, zullen de wrijvende onderdelen sneller verslijten. De motor kan gaan storen als er te weinig olie aanwezig is bij hoge toerentallen. De olie zelf wordt zo ook sneller verbrandt.

Slot

De olie dient altijd op basis van de technische richtlijnen van de autofabrikant te worden gekozen. Als het toegelaten is om oliën van variërende viscositeit te gebruiken, is het verstandig om een middel te kiezen dat perfect aansluit op de eigenschappen van uw voertuig en de manier waarop u het voertuig voornamelijk gebruikt. Naast de viscositeit dient u ook rekening te houden met de samenstelling van het middel, de API-certificatie, en de ACEA-certificatie. Laat u goed informeren alvorens een smeermiddel aan te schaffen en kom samen met AUTODOC de winter perfect door.

loader Even geduld, a.u.b....