Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
42-9069
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg

Kapotte ABS-sensor: wat zijn de symptomen en kosten voor vervanging

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

Het ABS-systeem houdt de auto stabiel tijdens het remmen. Als onderdeel van dit systeem registreert de ABS-sensor de draaisnelheid van het wiel. Daarom heet hij ook wel wielsnelheidssensor. De meeste systemen voorzien in een sensor voor elk wiel. In dit artikel gaan we in op de werking van de sensor, bespreken we de symptomen van een defect onderdeel, en hoe je het kunt vervangen.

Werking

De ABS-sensor maakt gebruik van een getande metalen ring en een magneet. De ring is aan het draaiende wiel verbonden. Tijdens de rotatie komen zijn tanden in contact met de magneet, die een elektrisch signaal afgeeft. De frequentie van deze signalen geven aan hoe snel het wiel draait. Wanneer je remt en de ABS-module merkt dat de wielen aan verschillende snelheden draaien, bewerkstelligt het door nauwkeurige regeling van de remfunctie dat de snelheid van alle wielen weer gelijk is. Het systeem laat de wielen licht draaien bij het remmen op een glad oppervlak. Hierdoor blokkeren de wielen niet en wordt slippen vermeden.

Sensor defect: de symptomen

Sensor defect: de symptomen

Het ABS-lampje brandt - Dit is een duidelijk signaal op het dashboard: een rondje met de letters ABS die oplichten.

Een minder effectieve remwerking - Bij het remmen op een glad oppervlak voel je normaal gezien de werking van het het ABS door het trillen van het rempedaal. Dit is bij een defect niet langer voelbaar. Ook voelt het alsof de auto langer doet om snelheid te minderen bij een remhandeling.

ABS activeert bij elke remhandeling - Wanneer het systeem elke keer, wanneer de rem wordt bediend, in werking treedt, kan dit wijzen op een kapotte ABS-sensor, die incorrecte gegevens over de wielsnelheid doorgeeft. Het systeem dient normaal gezien enkel in werking te treden bij plotselinge remhandelingen of slipgevaar.

De antislipregeling werkt niet - De sensoren geven ook informatie door aan de ASR van de auto. Wanneer een ervan het laat afweten, wordt de tractiecontrole een stuk minder effectief. Dit is te merken bij het accelereren op een glad wegdek.

Defecte sensor: de oorzaken

Een defecte ABS-sensor is niet heel erg zeldzaam. De onderdelen zijn blootgesteld aan de elementen en kunnen beschadigd raken door vuil en steenslag. Ook kan remstof en ander metaalgruis van de auto de sensor aantasten. Tevens kunnen interne kortsluitingen of een kabelbreuk ten grondslag liggen aan een storing.

Rijden met een kapotte ABS-sensor?

Wanneer je rijdt aan een veilige snelheid op droge wegen bij normale weersomstandigheden, heeft een niet-functionerend ABS weinig invloed op je rijervaring. Een volledig functionele ASR verhoogt de veiligheid van de auto echter aanzienlijk. Ook weet je nooit op voorhand of je misschien een noodstop moet maken. Wanneer je ontdekt dat een van de sensoren het niet doet, moet met vervanging niet te lang worden gewacht.

Zelf vervangen

kapotte ABS-sensor: zelf vervangen

Wanneer je voor vervanging van een ABS sensor kosten wilt besparen, kun je deze reparatie heel goed zelf uitvoeren, op voorwaarde dat je over het juiste gereedschap beschikt. Hier volgt een stappenplan:

  1. Krik je auto op en plaats hem op kriksteunen. Maak de minkabel van de accu voor auto los.
  2. Lokaliseer de ABS-sensor die je wilt vervangen. Trek de stekker uit de kabelboom van de sensor.
  3. Maak de bout, die de sensor op zijn plaats houdt, los met een ratelsleutel, alsook alle andere bevestigingen van de kabelboom.
  4. Verwijder de oude sensor van de auto. Alvorens hem weg te gooien, vergelijk de oude met de nieuwe, om er zeker van te zijn dat je het correcte apparaat hebt.
  5. Plaats de nieuwe sensor, en maak hem vast, en voor zover relevant, ook de kabelboom.
  6. Verbind de stekker van de sensor met de kabelboom.
  7. Koppel de minkabel weer aan de accu en laat de auto zakken.
  8. Maak een testrit met de auto om na te gaan of alles naar behoren werkt.

Kosten

Voor het laten vervangen van een ABS-sensor liggen de kosten rond de € 90 en de € 200. Hierin zijn de prijs voor een nieuw onderdeel en het arbeidsloon inbegrepen. Verschillen doen zich voor in de tijd die de monteur nodig heeft, aangezien de hoeveelheid werk varieert al naar gelang het automodel. Bij een VW Polo of Opel Corsa kan de klus voordeliger uitvallen dan in geval van vervanging van een ABS-sensor bij een BMW of een Mercedes S-Klasse.

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts