Ruitenreiniging automaterialen

Reinigingsvloeistofpomp, koplampreiniging
Reinigingsvloeistofsproeier, koplampreiniging
Relais, ruitenwisserregelinterval
Ruitensproeier
Ruitensproeier reservoir
Ruitenwisser mechaniek
Ruitenwisser rubber
Ruitenwisserarm
Ruitenwissermotor
Ruitenwisserpomp
Ruitenwissers
Ruitenwisservloeistof
Sensor wis / was waterstand
Wisser, koplampreiniging
Ruitenreiniging autoonderdelen Voor Top modellen
Top 10 best verkochte Ruitenreiniging
Ruitenreiniging autoonderdelen - alle belangrijke informatie over werkingsmethode, bevestiging, diagnose en levensduur
De ruitenwissers hebben een belangrijk doel: de regen, sneeuw of viezigheid wegvegen van de ruit aan de voorzijde, zodat de chauffeur alles goed kan zien en in staat is om in slechte weer met de auto te kunnen rijden. Hetzelfde geldt voor een wisser op de achterruit. Als dit systeem goed presteert, komt dit ten goede van de veiligheid. Om die reden is het niet toegestaan om te rijden in de sneeuw en de regen als de ruitenwissers het niet doen.
Het design van de ruitenwissers
De ruitenwissers bestaan uit de volgende onderdelen:
- Schakelaar – over het algemeen zit in een auto dit onderdeel aan de stuurkolom vast. De chauffeur kan deze gebruiken om de wissers aan en uit te zetten en de standen selecteren. Ook kunnen de sproeiers worden bediend.
- Elektromotor – Deze zorgt voor het koppel, deze wordt overgezet naar de armen van de ruitenwissers en daarna aan de bladen.
- Stangen – dit systeem bevat de armen waarmee het ronddraaien van de motor wordt omgezet naar de scharnierbeweging van de armen.
- Armen van de wissers – hiermee wordt de beweging van de stangen overgezet naar de bladen.
- Bladen – het werkende gedeelte is een onderdeel van rubber die direct op de voorruit zit.
- Reservoir voor de ruitensproeiervloeistof – deze zit onder de motorkap, hierin wordt de vloeistof bewaard.
- Pomp – zorgt ervoor dat de vloeistof onder druk naar de sproeiers wordt vervoerd.
- Sproeiers – deze zit onder de motorkap en hiermee wordt de vloeistof onder druk op de ruit gespoten.
Adviezen voor het onderhoud
- Als de ruit droog is, moet u de wissers niet aanzetten; ze kunnen krassen in de ruit veroorzaken, daarnaast kunnen de rubbers stukgaan.
- Stel de ruitenwissers zo af, dat de bladen de randen van de ruit niet passeren.
- Als de bladen vastgevroren zitten, moet u nooit de wissers inschakelen. Neem de tijd tot ze zijn ontdooid. U kunt dit bevorderen door met een krabber het ijs te verwijderen.
- Men adviseert om de scharnieren van de bladen en de stangen van de scharnieren regelmatig in te vetten.
- Verdun de ruitenwisservloeistof alleen volgens het schema van de producent. Als u teveel water toevoegt, kan dit gevaar opleveren omdat het kan bevriezen als het vriest.
- Als u parkeert moet u de ruitenwissers niet omhoog laten staan. Hierdoor worden de veren in de armen slapper.
Indicaties voor mankementen
Als de onderdelen van rubber slijtage vertonen of als de bladen niet genoeg tegen de voorruit worden gedrukt, zal de ruit niet schoon worden. Viezigheid, water en vlekken kan men dan op het glas zien. De ruitenwissers kunnen een raar geluid gaan maken als ze aan staan, bijvoorbeeld een piepend of krakend geluid. Dit komt over het algemeen doordat de scharnieren defect zijn. Indien de wissers helemaal niet werken of alleen in een bepaalde stand, kan dit aan de elektramotor liggen, of de schakelaar bij de stuurkolom is kapot. Een mankement aan de sproeiers is altijd makkelijk te herkennen: er wordt geen vloeistof gespoten. Het is ook mogelijk dat het systeem vloeistof lekt, u ziet dan een plas onder de auto liggen als deze een tijdje geparkeerd heeft gestaan.
Redenen voor mankementen
De elementen aan de ruitenwissers moeten een juiste afstelling hebben. Bij een onjuiste montage van de armen, gaan de bladen niet meer naar de oorspronkelijke stand als u ze uitzet. Indien ze de randen voorbijgaan op de ruit, is het mogelijk dat de elektromotor kapot is. Als de ruitenwissers vastgevroren zitten en u zet het systeem aan, kan er hetzelfde gebeuren. Als de afdichtingen van rubber kapot zijn, kunnen de scharnieren te maken krijgen met vocht en viezigheid, hierdoor treedt er corrosie op, kunnen ze slijten of vast gaan zitten.
U moet geen normaal water gebruiken voor de sproeiers. Indien dit bevriest en u zet de sproeiers aan, is het mogelijk dat de pomp stuk gaat.
Autodoc.be: louter uitstekende onderdelen voor de auto
Onze online webshop verkoopt louter hoogwaardige onderdelen voor de ruitenwissers. Middels het enorme assortiment bent u in staat om altijd het gewenste artikel te vinden. Afgezien van onderdelen voor de auto, verkopen we ook ruitenwisservloeistof. U krijgt op alle artikelen garantie.
Ik dezelfde wisserbladen heb