Inhoudsopgave
Bevestigingen voor de wielen: de correcte manier van bevestigen
Iedere autofabrikant voorziet eigenaren van informatie omtrent het aanhaalmoment van moeren en bouten in de gebruikershandleiding van de wagen. Het kan erg gevaarlijk zijn om deze richtlijnen niet op te volgen, want moeren en bouten die verkeerd zijn bevestigd kunnen de oorzaak van ongelukken zijn. Om deze reden vertellen we u graag wat de meest voorkomende fouten zijn bij het bevestigen van de wielen en hoe deze fouten kunnen worden vermeden, terwijl we ook enkele tips zullen geven over wat u dient te doen wanneer een incorrect bevestigd wiel loskomt van het voertuig.
Het is enorm gevaarlijk om de elementen van de bevestiging niet goed aan te draaien
Als een bevestiging niet goed aangedraaid wordt, kan deze vanzelf losdraaien als het gevolg van vibraties wanneer de wagen in beweging is. Het is dan een kwestie van tijd voordat de bevestiging helemaal losraakt. Als verschillende bevestigingen van hetzelfde wiel zich in een dergelijke toestand bevinden, kan dat ertoe leiden dat het wiel helemaal losraakt.
Het is ook gevaarlijk om de bevestigingen te strak aan te draaien. Dat kan namelijk leiden tot vervormingen van de velgen en veranderingen van het profiel, wat niet bevorderlijk is voor de bevestigingen van de wielen. Rondom het punt van de bevestiging kunnen er barsten ontstaan, terwijl ook de naafbout of de wielbout kan breken. Een bevestiging die te strak is aangedraaid kan ook leiden tot een dolgedraaide schroefdraad of een afgestompte boutkop. Hierdoor kan het lastig of zelfs onmogelijk worden om het wiel te verwijderen.
Vijf fouten die worden gemaakt bij het bevestigen van de wielbouten
- Manueel aandraaien. Een wielbout mag alleen met een momentsleutel waarvan het aanhaalmoment kan worden bepaald worden bevestigd. De eerste aandraaiing dient wel manueel te gebeuren, want zo kan u een foute uitlijning van de bevestiging en schade aan het punt van bevestiging voorkomen.
- Een luchtsleutel gebruiken. Het komt vaak voor dat de aandraaiing te strak is wanneer er gebruik wordt gemaakt van een luchtsleutel. Er bestaan echter enkele zeer professionele sleutels van hoge kwaliteit waarvan het aanhaalmoment precies bepaald kan worden.
- Het monteren van slechte bevestigingselementen. Een verkeerde keuze qua bevestigingsmiddel kan leiden tot verschillende problemen, waaronder:
- Een te lange bout kan andere componenten in de weg zitten en dat kan leiden tot geblokkeerde wielen.
- Te korte bevestigingen bieden vaak niet genoeg houvast om de velg goed te bevestigen. Er kan schade aan de schroefdraad van de component of aan het gat van de bevestiging worden veroorzaakt als er te korte bevestigingen worden gebruikt.
- De combinatie van bevestigingen in de vorm van kegels met wielen met ronde punten van bevestiging, of van ronde bevestigingen met kegelvormige bevestigingspunten, kan ervoor zorgen dat de uitlijning van de wielen afwijkingen gaat vertonen ten opzichte van de draaias. Dit kan ertoe leiden dat de verbinding van de schroefdraad losraakt.
- Het monteren van defecte of versleten bevestigingen. De gemiddelde wielbout of wielmoer kan tussen de 35 en de 40 keer vast en los worden gedraaid. Hierna is het onderdeel normaal gezien aan een vervanging toe. Maak zeker geen gebruik van onderdelen waarvan de kop of de schroefdraad schade heeft opgelopen.
- Het niet respecteren van het patroon van de bevestigingen. Alleen als de bevestigingen worden gemonteerd op basis van een specifieke volgorde kunnen de wielen correct gepositioneerd worden. De onderstaande patronen komen het meest voor:
- In geval van 4 punten van bevestiging: 1-3-4-2;
- In geval van 5 punten van bevestiging: 1-4-2-5-3;
- In geval van 6 punten van bevestiging: 1-4-5-2-3-6.
Wat te doen wanneer een van de wielen van het voertuig losraakt?
Vaak kan u merken dat stukken van de bevestigingen los aan het raken zijn als u geklop of een raar klikgeluid kan horen wanneer de wagen in beweging is, als het stuur wiebelt, als de banden niet gelijkmatig verslijten, of als er iets vergelijkbaars te noteren valt. Als u geen symptomen kan waarnemen en er raakt toch een wiel los wanneer de wagen in beweging is, dient u het volgende te doen:
- Het stuur goed vasthouden. Het wiel zal gaan trillen alvorens het helemaal losraakt. Als u dit kan merken, dient u het stuurwiel met twee handen vast te grijpen in een 10-voor-2-positie.
- Beweeg de wagen naar de kant van de weg. De draaibewegingen van het stuur dienen daarbij zo zacht en voorzichtig mogelijk te zijn.
- Ga zachter rijden door het gaspedaal minder hard in te drukken.
- Ga in een lagere versnelling rijden.
- Begin langzaam te remmen.
Het is verstandig om heftige bewegingen te vermijden, anders kan de controle over het voertuig worden verloren.
Slot
De bevestigingen van de wielen zijn zeer belangrijk wat betreft de veiligheid van alle weggebruikers. Desalniettemin controleren maar weinig bestuurders deze bevestigingen met regelmaat, wat veel ongevallen veroorzaakt, soms zelfs met fatale gevolgen. Dit kan vermeden worden door op z’n minst één keer per maand de verbindingen van de schroefdraad te checken en zonodig vast te draaien volgens de richtlijnen in de gebruikershandleiding van uw voertuig. Koop enkel onderdelen van hoge kwaliteit die precies passen bij de eigenschappen van uw voertuig. Voor een correcte bevestiging van de onderdelen en om te vermijden dat de wielen los gaan raken, dient u de richtlijnen van de autofabrikant op te volgen.