Inhoudsopgave
Oververhitte remschijven: aanwijzingen, redenen en probleemoplossing
Oververhitting is één van de meest voorkomende remschijfproblemen. Zodra de schijven de kritieke waarden bereiken kan de voering van de rem op de schijf beginnen te glijden, waardoor het remsysteem minder efficiënt wordt.
Hoe kan u oververhitte remschijven herkennen
Door het inspecteren van de onderdelen kan u oververhitting detecteren. Remschijven van auto's bestaan over het algemeen uit staal, en dit materiaal verandert van kleur wanneer het heel warm wordt. Een plaat van staal die verhit wordt zal eerst een fel oranje kleuren, en paars zodra het is afgekoeld.
Als u tijdens het inspecteren merkt dat de remschijven van kleur veranderen dient u gelijk een werkplaats te contacteren voor een grondige inspectie. Zodra het defect geïdentificeerd is bent u verplicht de schijven en voeringen te vervangen. Dat kunt u zelf doen. U kan daarbij gebruik maken van onze gedetailleerde instructievideo.
De oorzaken van remschijfoververhitting
Remschijven raken voornamelijk oververhit vanwege frictie. Dit is de basis van het remsysteem, en het neemt toe wanneer er agressiever gereden wordt. Temperaturen kunnen daarbij oplopen tot 6-700 graden Celsius. De volgende omstandigheden kunnen oververhitte remschijven veroorzaken:
- Een falend remmechanisme;
- Een incorrect geïnstalleerd remblok;
- Het gebruiken van te oude remschijven en -blokken;
- Vervormde remschijven;
- Remschijven en -blokken van lage kwaliteit;
- Klemmende geleidepennen van de remklauwen.
De remtrommels zitten bevestigd op de achteras, omdat wanneer er geremd een overgroot deel van de belasting op de remschijven terechtkomt. Daar kunnen deze ook oververhit van raken.
Hoe kan u het oververhitten van de remschijven vermijden
Om vroegtijdige slijtage van de schijven te voorkomen en om een goede werking van de remmen te garanderen beveelt AutoDoc het volgende aan:
- Wees op tijd met het vervangen van de van de remblokken auto en -schijven;
- Werk enkel met onderdelen van goede kwaliteit;
- Als het u aan wat ervaring ontbreekt laat de werken dan gewoon uitvoeren in een werkplaats;
- Voor een gelijke belasting dient u altijd per as de beide remschijven te vervangen;
- Tijdens het bergafwaarts rijden gedurende een langere periode dient u gebruik te maken van de motorrem;
- Hou de dikte van de remschijven in de gaten.
De gemiddelde remschijf vooraan gaat ongeveer 30'000 tot 40'000 kilometer mee, terwijl de levensduur voor de achterste schijven tussen de 40'000 en 50'000 kilometer bedraagt. Het precieze aantal is afhankelijk van de rijstijl. Een agressievere stijl waarbij veel wordt opgetrokken en geremd zal de schijven sneller doen slijten.
Hoe kiest u remschijven
Het is belangrijk om te beseffen dat een probleem met de remmen de veiligheid van uzelf en van anderen kan belemmeren. Wees daarom verstandig bij het kiezen van de onderdelen van uw remsysteem.
Bij het maken van een keuze is het ook belangrijk om de aanbevelingen en de technische specificaties van de autofabrikant te volgen. De schijven moeten geschikt zijn voor uw wagen. De onderdelen dienen te bestaan uit materialen met deze eigenschappen:
- Krachtig en een hoge overdracht van warmte;
- Een laag adhesiecoëfficiënt;
- Een hoog frictiecoëfficiënt.
Ga enkel voor betrouwbare onderdelen waar garantie bij zit. In de AutoDoc webwinkel verkopen we enkel zulke artikelen. Bij ons vindt u wat u zoekt en kan u altijd onze bekwame klantendienst om hulp vragen. AutoDoc is een partner die u kan vertrouwen!
Oververhitting van de remschijven: waardoor het gebeurt en hoe je het kunt verhelpen
De beste producten op dit gebied:
- Brembo remschijven
- Remschijven Renault Clio
- Remschijven Dodge Ram 1500
- RIDEX remschijven
- Remschijven BMW E39