Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg

Bandenmaat omreken

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken

De belangrijkste feiten over de bandenmaat-omrekenaar

Wilt u de bestuurbaarheid en de stabiliteit van uw auto bij glad weer bevorderen? Of wenst u een zachtere en soepelere rijervaring? Om dit te behalen hoeft u geen wilde wijzigingen aan te brengen aan de ophanging van uw auto. Meestal kunt u uw auto simpelweg voorzien van banden met een andere maat om het rijgedrag te verbeteren. In dit artikel bespreken we welke voordelen u kunt putten uit het aanpassen hiervan en laten we u zien waarom een bandenmaat-omrekenhulpje van pas komt en hoe dit werkt.

De belangrijkste parameter voor de verwisselbaarheid van banden

  • De breedte van de band. Dit betreft het contactoppervlak van banden en zodoende dus ook de mate van grip. Van bredere banden voorziene voertuigen rijden stabieler op droge, harde ondergronden. Naarmate banden breder zijn, is de remweg korter en de kans op doorschieten van de wielen bij abrupte optrekhandelingen kleiner. Anderzijds kan een breder loopvlak eveneens een slechtere bestuurbaarheid en een hoger brandstofverbruik van de auto betekenen. Daarenboven kan er al bij lagere snelheden sprake zijn van aquaplaning. Als een auto minder brede banden heeft, is de kans lager dat hij in rijsporen komt vast te steken. Tevens leveren dit soort banden betere offroadprestaties op sneeuwerige wegen.
  • De hoogte van de band. Naarmate deze toeneemt, nemen de dempende eigenschappen van de band toe. Van een diep profiel voorziene banden vangen schokken effectief op en ze maken een soepele, zachte rijervaring mogelijk. Een laag profiel daarentegen bevordert de bestuurbaarheid, de dynamische eigenschappen en de wendbaarheid. Als u banden met een dieper profiel plaatst, doch de velgdiameter niet wijzigt, is het mogelijk dat de snelheidsmeter niet meer correct kan werken. Ga derhalve altijd na of banden onderling verwisselbaar zijn.
  • De velgmaat. Ook de velgmaat speelt een belangrijke rol. Om hun voertuig te tunen kunnen autoliefhebbers hun auto van banden met een grotere maat kiezen. In dat geval dient men banden met een lagere zijwand te verkiezen. U kunt de bodemvrijheid van uw auto lichtelijk aanpassen door een andere velgmaat en hoogte van de zijwand te kiezen.

Markeringen banden

Men gebruikt een van de twee meetstelsels om de grootte van banden te markeren: metrisch en imperiaal.

Het metrische stelsel wordt overwegend gebruikt door Europese en Aziatische producenten. De markeringen op autobanden steken dan op de volgende manier in elkaar: 265/75 R15, waar 265 de bandbreedte in mm aangeeft, 75 de hoogte van de zijwand als percentage van de bandenbreedte en 15 de velgdiameter in duimen. Door middel van de letter R wordt duidelijk gemaakt dat het een radiale autoband betreft.

Amerikaanse producenten maken doorgaans gebruik van het imperiale stelsel. Zo'n aanduiding kan er als volgt uitzien: 31×10.5 R15 – met 31 voor de algemene diameter van het wiel in duimen, 10.5 voor de breedte van het loopvlak en 15 voor de diameter van de velg. Ook hier duidt de R op een radiale autoband.

Wat is het nut van een bandenmaat-calculator?

Als u banden wilt selecteren om de reguliere uit te wisselen, kunt u voor raadsels komen te staan. Neemt u namelijk te grote autobanden of exemplaren met al te hoge zijwanden, kan het gebeuren dat de wielen tegen de wielkasten of de ophanging aankomen. Bovendien kan het gebeuren dat de snelheidsmeter geen correcte waarden meer weergeeft, indien de algemene diameter van wielen behoorlijk groter geworden is. Om die reden is het zinvol om de diameter van wielen maximaal 5% te laten afwijken van de standaardwaarde. Daarenboven is er sprake van limieten voor de breedte van autobanden: deze waarde dient te beantwoorden aan de wielbolling van velgen (ET).

Een calculator/omrekenhulpje voor de bandenmaat houdt hier rekening mee. Hier hoeft u slechts de tekstvakken van het programma in te vullen met de belangrijkste specificaties van de banden van uw voertuig en dan 'omrekenen' te kiezen. Dan verschijnt er een overzicht van autobanden die in aanmerking komen voor uw auto.

Bovendien is de bandenmaat-omrekenaar in staat om duimen in mm om te rekenen, waardoor het ook mogelijk is om Amerikaanse aanduidingen in te voeren in het tekstvak. Ook een omrekentabel voor banden kan handig zijn, maar een omrekenaar is een handiger hulpmiddel.

Bestsellers

Ga naar eersteklas bandenmerk keuze