Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelkarretje is leeg
weergave
Fabrikanten
13 Artikelen

Brand kan beginnen doordat er zich een defect in de bedrading van de auto voordoet, een ongeluk gebeurt of door opzettelijk aangestoken brand. Ontbranding kan ontstaan als resultaat van een kortsluiting in de kabels van een wagen, een ongeval of brandstichting. Brandblussers zorgen voor het doven van een brand. In veel landen is het een vereiste om dit artikel aanwezig in de auto te hebben. Omdat u deze in de wagen heeft is het mogelijk dat u schade door brand kunt verminderen, maar wellicht zelfs een persoon kunt helpen.

Typen brandblussers voor wagens

 • CO2. Dit dooft het vuur door het koeler te maken. Door de CO2 die in de blusser zit komt het zelf uit de bus met een flinke eigen druk die om en nabij de 55 atmosfeer ligt. De temperatuur van deze blusstof is -70 tot -90 °C. Het schuimende middel vindt zich makkelijk een weg naar lastige plekken, is niet geleidend en houdt de laklaag van de auto niet. Het minpunt van deze artikelen is de kans op het vergiftigd worden door CO2 en de kans op bevroren vingers bijvoorbeeld. -20 tot +50 °C is de beste bedrijfstemperatuur voor deze brandblussers.
 • Poederblusser. De blusstof komt uit de blusser als een heel fijn korrelige stof en wordt aangedreven door gecomprimeerd gas. Hiermee wordt een laag stof op het brandende onderdeel gelegd, wat de zuurstof wegneemt, waardoor de brand dooft.
 • Het pluspunt van dit artikel is dat het behoorlijk veilig is. Het nadeel is dat deze stof blijft liggen op de componenten. De operationele druk van de blusser is 16–24 atmosfeer, de bedrijfstemperatuur moet op -50 tot +50 °C liggen. Brandblussers worden in overzichten als volgt onderverdeeld:
  • Stabiele druk. De druk op het blusmiddel ontstaat door een blokkeringsmechaniek met een meter die het juiste getal geeft. Het werkt direct.
  • Via een gaspatroon. Op het moment dat de blusser wordt aangezet, steekt een dun staafje door de gaspatroon, waardoor dit gas kan ontsnappen. Daardoor kan het even duren voordat het blusmiddel naar buiten komt.

Advies bij het gebruik van brandblussers

 1. Kijk de blusser geregeld na of deze beschadigingen heeft. Inspecteer het reservoir regelmatig op schade. Barsten in het omhulsel en een gezakte druk (indien dat af te lezen is van de interne manometer) geven aan dat het artikel toe is aan vervanging. Op de fles staat aangegeven tot wanneer de blusser te gebruiken is.
 2. Monteer de blusser in de buurt van de plek van de chauffeur. Alleen dan kunt u de blusser vlug pakken als er brand is. De montage dient betrouwbaar te zijn.
 3. De brandblusser mag niet direct in de zon gemonteerd zijn.
 4. Gebruik de blusser op minimaal twee tot drie meter van de brand. Zorg ervoor dat u geen tegenwind heeft.
 5. Een open vuur dooft u van de bodem af, brand in gaten blust u vanaf de bovenkant.
 6. Zorg dat u het blusmiddel niet in de longen krijgt.

AutoDoc: slim bestellen via de webshop

Via de webshop kunt u voordelig brandblussers, verbandtrommels, gevarendriehoeken en diverse artikelen aanschaffen tegen voordelige tarieven. Een groot aantal artikelen zijn nog voordeliger als er aanbiedingen zijn. Bestel nu via onze webshop en bespaar!

loader Even geduld, a.u.b....